Sparbanksstiftelserna inleder treårigt samarbete med Yrkesinstitutet Prakticum för att öka de ungas framtidstro

Med målet att stärka de ungas framtidstro, genom att erbjuda extra stöd och trygghet för en mer inkluderande yrkesutbildning i huvudstadsregionen, ingår Stiftelsen Tre Smeder, Helsingestiftelsen och Sparbanksstiftelsen Esbo-Grankulla ett treårigt samarbete med Yrkesinstitutet Prakticum. Bidraget består av en betydande summa á 120 000 € per år och möjliggör bland annat att Prakticum anställt två skolgångshandledare som redan är i full gång med sitt arbete.

Representanter från de tre stiftelserna samlades tisdagen den 12 november på Prakticum för att höra mer om yrkesinstitutets verksamhet och de möjligheter och utmaningar som verksamheten möter. Prakticums VD och rektor Laila Andersson lyfte bland annat upp den mångkulturella miljön i sitt anförande. 

– På Prakticum studerar cirka 1200 studerande från drygt 40 olika hemorter med över 33 olika modersmål. Jag är otroligt glad och stolt över att vara en del av en så mångkulturell vardag, där vi kan integrera fler på svenska. Världen är mångfacetterad, precis som vi, och så ska det också vara, kommenterar hon. 

Varje elev som inte kommer till skolan ska känna att de saknas

Under kvällens gång fick de medverkande även en rundvandring på skolan för att bekanta sig närmare med såväl utrymmen som de olika yrkesutbildningarna och dess möjligheter. På plats fanns även Karwan Omari som arbetar som skolgångshandledare på Prakticums HUX-utbildning, tack vare projektet. HUX-utbildningen har skapats för att studerande ska kunna förbättra sina betyg och samtidigt vägledas för fortsatta studier och yrkesexamen.

De flesta som gått HUX fortsätter studera på något vis. Våren 2024 fortsatte 66 % sina studier på någon av Prakticums yrkesutbildningar, 26 % fortsatte sina studier på en gymnasieutbildning och 0,5 % fortsatte med förlängda studier inom HUX. Den del som inte inkluderas i procentsatsen är studerande som troligtvis har flyttat till en annan kommun och därmed är svårare att följa rent statistiskt.

– En viktig del av min uppgift som skolgångshandledare är, förutom att fungera som ett stöd för såväl lärare och studerande, att vara en trygg person i ungdomarnas liv som bidrar till att få en positiv och stödjande studiemiljö. Jag vill förhindra mönstret där studerande slutar att komma till skolan, och tänker att ändå ingen saknar dem. Där kan jag i min roll visa att de har en betydande roll i skolan genom att höra av mig till dem och kollar hur de mår samt uppmuntra dem att komma till skolan så att vi tillsammans kan hitta lösningar för att komma vidare, berättade Omari.

Fullständigt svenskspråkig utbildning oavsett modersmål

Förutom resurser i form av skolgångshandledare innehåller det nya samarbetsprojektet även olika former av stöd för att alla studerande, oavsett nivå och bakgrund, ska klara av sina studier och få det stöd de behöver. I förlängningen motverkar projektet även marginaliseringen av unga samt inte minst förstärker svenskans ställning i huvudstadsregionen, eftersom många av studerandena inte har svenska som modersmål, men går sina studier helt och hållet på svenska. 

Stiftelsen Tre Smeders styrelsemedlem Teemu Kokko ser mycket positivt på projektet och lyfte speciellt upp vikten i att studierna på yrkesinstitutet sker på svenska samtidigt som stödet och tryggheten för studerandena ökar. 

– I en snabbt föränderlig värld ställs allt högre krav på de unga, vilket kan ge hög press och tyvärr bidra till att unga mår dåligt. Därför är det av yttersta vikt att vi ger dem det stöd de behöver för att klara sina studier och därmed få viktiga nycklar med sig i livet. Att all undervisning dessutom sker på svenska, och dessutom flertalet studerande i samband med sin utbildning förbättrar sin svenska oavsett modersmål, är givetvis mycket viktigt och glädjande, kommenterade Kokko.

Kvällen avrundades med en utsökt middag på Prakticums restaurang. Middagen tillagades av flera studerande på restauranglinjen. Stiftelsens styrelseordförande Marcus Rantala kommenterade projektet med några avslutande ord.

– Svenskspråkig yrkesutbildning har alltid varit en hög prioritet för oss. Många av de viktiga svenskspråkiga funktionerna i samhället, står och faller på att vi utbildar svenskspråkiga yrkesutövare såsom exempelvis närvårdare, vilket görs här på Prakticum. Ungdomarna är vår framtid och för oss är det en självklarhet att det är just inkludering, framtidstro och trygghet som vi ska satsa på.