Akademiska Damkören Lyran låter såväl undangömda finlandssvenska skatter, moderna stycken samt klassiska sånger ta plats under kommande 75-års jubileum
Akademiska Damkören Lyran är en damkör ursprungligen grundad för högskolestuderande, ett krav som numera inte är lika starkt utan kören välkomnar såväl studeranden som icke-studeranden. Varje tisdagskväll samlas kören i Helsingfors, med medlemmar från såväl olika bakgrunder, som historia och livssituation.
Körens repertoar är bred och rymmer såväl klassisk musik som mer moderna verk för att utmana koristerna. Att vara medlem i kören innebär inte endast körövningar utan även en stor social gemenskap genom exempelvis gemensamma middagar och andra sociala tillfällen.
Insjungning till kören sker en gång per år i september. Till kören hittar ofta medlemmar som flyttat till Helsingfors och som i sin hemstad varit aktiv i någon körverksamhet alternativt personer som genom släkt och vänner kommit i kontakt med Lyran. Även större konserter, såsom Lyran och Akademens årliga julkonsert, har visat sig vara ett bra tillfälle för många att få upp ögonen för körsång.
Kören firar inom kort sitt 75-årsjubileum som Stiftelsen Tre Smeder gett bidrag till. Om allt går väl med den stundande Coronapandemin kommer jubileet hållas under våren 2022, något som givetvis hela kören ser fram emot med entusiasm. Jubileet planeras äga rum på Musikhuset i Helsingfors och öppnande av biljettförsäljningen annonseras på Lyrans sociala medier.
Inspirerande och mångsidiga övningar på distans under Coronapandemin
Under Coronapandemin har även Lyrans verksamhet påverkats då samtliga körövningar körts på distans.
– Körövningar på distans har varit utmanande på många sätt. Vår fantastiska dirigent Jutta Seppinen har gjort det absolut bästa av situationen, vilket gjort att övningarna känts roliga och utmanande. Största skillnaden har helt klart varit att man på distansövningarna enbart hör sig själv och inte de andra i kören. Dock lät allting superbra när vi till slut fick sjunga ihop igen nu under sommaren, så helt klart går det att öva på olika stämmor även på distans, summerar Antonia Bäckman, ekonom & korist på Akademiska Damkören Lyran.
Under sommaren har kören varit på sommarlov och till hösten drar övningarna inför jubileet igång med full kraft. Musikmässigt väntas jubileet bjuda på såväl mycket klassisk finlandssvensk damkörsmusik samt mer utmanande moderna stycken som tänjer på gränserna.
Inspirerade av Finlands första damkör Vår förening
En del av konserten kommer bland annat att blicka bakåt i historien för att betrakta en tid då det ansågs att kvinnor inte skulle uppträda offentligt. I denna mera historiska del kommer kören att utforska Vårföreningen, som är den första Damkören i Finlands historia. Damkören grundades 1864 och har bland annat fått beröm av Fredrik Pacius. Även det särskrivna namnet Vår förening användes bland medlemmarna, då för att betona den självstyrda verksamhetens art. Kören bestod av sju unga kvinnor som trotsade samhällets normer genom att uppträda offentligt och sjunga med män i Akademen. Flera kompositörer skrev musik åt kören som nu Lyran valt att ta in i sin repertoar inför kommande jubileet (Strömgård, 2020).
Körens (Vårföreningen) existens var länge höljd i dunkel – men i och med musikforskaren Sakari Ylivuori återupptäckt av kören och dess repertoar i diverse arkiv, har körens existens och sånger fått se nytt ljus. I sin upptäckt av kören har Ylivuori samlat in och renskrivit repertoaren, varav de flesta av sångerna inte har sjungits sedan Vårföreningens verksamhet upphörde 1867. Det innebär med andra ord att det är kulturhistoriskt unika sånger som Lyran kommer ha äran att framföra.
På frågan vad Bäckman anser är ett av det bästa med Lyrans breda repertoar av verk kommer svaret rakt från hjärtat.
– Det bästa är att bevara det finlandssvenska kulturarvet. Det är väldigt fint när man sjunger gamla finlandssvenska sånger från samma tidsperiod som Pacius och Topelius. Det kan vara sånger som glömts bort. Många sånger är riktigt fina. Man kan väl säga att jag och många andra är svaga för finlandssvenska sånger som nu får ett nytt liv.
– Det är fantastiskt att följa med Akademiska Damkören Lyrans verksamhet och passion för det finlandssvenska kulturarvet och sången. Det kommande 75-års jubileet kommer garanterat bjuda på såväl gemenskap, vacker musik samt lyckosamma känslor bland publiken. Stunder som bidrar till hoppfullhet är precis vad som behövs efter en svår tid med den pågående, men förhoppningsvis avtagande Coronapandemin, kommenterar Patrik Lerche, ombudsman på Stiftelsen Tre Smeder.
Källa:
Strömgård, S., 2020, Har du någonsin hört talas om Finlands första damkör?