Mothers in Business: Ingen ska behöva välja mellan föräldraskap och karriär
Mothers in Business (MiB) verksamhet startade år 2014 och har sedan dess arbetat mot ett tydligt mål: att ge kvinnor bättre möjligheter att vara mammor utan att behöva göra avkall på sin professionella karriär.
Den svenskspråkiga satsningen inleddes för sex år sedan, tack vare stöd från bland annat Svenska Kulturfonden. Under 2023 beviljade Stiftelsen Tre Smeder bidrag åt MiB för att möjliggöra en ytterligare utvidgning av frivilligverksamheten genom att erbjuda utbildningar för frivilligverksamhetsledare på svenska.
– Vi vill få fler att kliva ur komfortzonen och börja prata mer svenska, säger Anne Liljestrand, faciliterare på MiB, när stiftelsen träffar henne under sensommaren.
Medlemskap som underlättar och hjälper i en ofta komplex livssituation
Med avstamp i mottot, att vara mamma ska inte påverka kvinnans möjligheter att göra karriär, har MiB blivit en stark och viktig kraft i arbetet med att skapa en mer jämställd arbetsmarknad och familjesituation för såväl kvinnor som män i Finland. Idag har den ideella föreningen cirka 4 500 medlemmar och 200 volontärer som skapar evenemang, nätverksträffar och utbildningar för mammor i alla åldrar.
Anne Liljestrand, som har en mångsidig roll på MiB, bidrar bland annat till verksamheten och medlemmarna genom att dela med sig av sina erfarenheter och kompetenser som faciliterare. På frågan vad som fick henne att fastna för MiB som organisation svarar hon:
– Jag är själv mamma och har gått igenom många utmaningar som det innebär inom arbetslivet. Det fanns en omedelbar samhörighet med föreningen och medlemmarna som kändes bra. Det var ett forum där jag både kunde hjälpa och själv få hjälp.
Förutom att erbjuda utbildningar och fortbildningar är MiB ett nätverk där likasinnade kan stötta varandra med allt från karriärmässig rådgivning, till att bara vara en avlastande famn för varandras barn. Anne Liljestrand beskriver gemenskapen som grundbulten i föreningen, då en mammaledighet både kan leda till karriärmässig osäkerhet och i vissa fall ensamhet.
– MiB är ett andningshål och en möjlighet att komma ut med ditt barn. En plats där det finns hundratals andra famnar som kan ge dig en välbehövlig paus. Vi tipsar varandra om lediga jobb och bidrar med konkreta utbildningar i relevanta frågor. Att kombinera karriär med föräldraskap är ofta en komplex situation som innehåller både små och stora frågor. Mammorna kommer till oss av många olika anledningar och att vi har så många medlemmar med lika många erfarenheter gör att det finns ett svar på alla frågeställningar och utmaningar, menar hon.
Växande svenskspråkig verksamhet och stort intresse bland flera språkgrupper
Idén om att skapa en svenskspråkig del av MiB kom MiBs projektchef Linda Gustafsson med. Enligt Liljestrand har Gustafsson, tillsammans med finansiärer som Stiftelsen Tre Smeder, haft en avgörande roll för att skapa den verksamhet som finns i dag.
– Det finns tre delar som gjort vår svenska gren möjlig: Linda, företagssamarbeten och finansiärerna. Nu är den svenska grenen en etablerad del av MiB. I dagsläget håller vi bland annat styrelse- och ledarskapsutbildningar hos företag och organisationer som ser ett värde av att ha en tidsenlig approach till jämställdhets- och familjefrågor, kommenterar hon.
Sedan starten har intresset för den svenskspråkiga verksamheten varit stort och utbudet på svenska utvecklas hela tiden, samtidigt som behovet för fler frivilliga som vill skapa innehåll på svenska gör sig påmint.
– Vi vill ha svenskspråkiga evenemang varje månad då det finns efterfrågan för det. Det är inte bara svenskspråkiga som vill ha det här numera, utan vi ser ett stort intresse från de som har finska eller andra språk som sitt modersmål som vill förbättra sina kunskaper inom det svenska språket. Att kunna prata och skriva bra svenska ger dig till exempel en fördel på arbetsmarknaden. Jag är själv inte svenskspråkig i grunden, så jag kan gå i god för att det är en väldigt nyttig kompetens att ha i alla delar av livet.
Stiftelsen följer med glädje MiBs utveckling av den svenskspråkiga verksamheten.
– MiBs verksamhet är såväl aktuell som nödvändig. Det är mycket givande att se hur den svenskspråkiga verksamheten utvecklas och utvidgas. Genom detta får ännu fler nu ta del av viktig kunskap samtidigt som de inkluderas i ett tryggt nätverk som stöttar i vardagens utmaningar och glädjestunder, kommenterar stiftelsens ombudsman Patrik Lerche.
Mångsidig verksamhet som formas enligt medlemmarnas egna önskemål
Enligt Liljestrand är det MiBs förmåga att fånga upp skillnaderna i arbets- och familjesituationer som gör föreningen unik. Oavsett vad du identifierar dig som, vilken familjekonstellation du har eller var du befinner dig på karriärstegen, finns det en plats och ett mervärde för dig att vara en del av MiBs verksamhet.
Verksamhetsutbudet är brett och erbjuder allt från utbildningsevenemang, nätverksträffar och temaluncher, till en community-plattform för snabbare och mer vardagliga frågor som medlemmarna stöter på och vill ha hjälp med. Således kan medlemmarna på egen hand välja vilka delar de deltar på och vilka som resonerar bäst med deras behov där de står i livet just då. Stödet från övriga medlemmar lyfter Liljestrand ofta upp som en viktig kärna för MiB.
– Vi har till exempel en Facebook-grupp som heter ”MiB på fritiden” där våra medlemmar kan få snabba svar från andra mammor. Jag hittade själv en fantastisk kvinna som kunde ordna catering till min mans 40-årskalas. Det är en fin gemenskap du verkligen får nytta av i ditt vardagsliv.
Att dela på familjeledigheten är fortfarande en utmaning i Finland
Familjeledighetsreformen och MiBs framfart till trots finns det än idag en utmaning i att få fler föräldrar att dela på ansvaret. Anne Liljestrand menar att det fortfarande finns en oro bland pappor när det kommer till att ta ut familjeledigheter av några olika anledningar.
– Dels har vi en djupt rotad kultur där mannen historiskt varit den som ska vara den som sätter mat på bordet bildligt talat, och den lever till viss del kvar än idag. Dels finns det en oro både hos kvinnor och män att familjeledigheterna ska påverka deras roll på jobbet negativt och leda till att de går miste om befordringar, löneförhöjningar och till viss del status på arbetsplatsen, säger hon och fortsätter:
– Men det är också vad som driver oss som jobbar för eller är volontärer på MiB: att fortsätta bidra till ett bättre och mer balanserat arbets- och familjeliv både för mammor och pappor. Vi jobbar verkligen för att främja mångfalden och inkluderingen i Finland, och då är det viktigt att välkomna alla oavsett modersmål och bakgrund. Då är det viktigt att ta allas perspektiv i åtanke. Samt såklart att pusha fler till att kliva ur komfortzonen och börja prata mer svenska.
Vill du veta mer om, bli medlem i eller volontär på Mothers in Business? På mothersinbusiness.fi/svenska hittar du allt du behöver veta om MiB och hur du kan engagera dig.